.::FoLLoW Me::.

.::Adie Muslim'z::.

Sunday, July 31, 2011

TUTORIAL MAKE UP (2)

hi semua...!!
selamat berpuasa! puasa x?? jangan x pose ye dosa besar!!! tuhan marah!!
ok, sebelum2 ni ramai yang inbox kat FB adie dan bertanyakan tentang class make up..
actually bukan adie x mo buat class... tapi memandangkan masa yang terlalu mencemburui dan adie terlalu busy (cewah~) jadi adie terpaksa tangguhkan class... ade tu ade.. tapi tunggu masa yang sesuai adi akan bagitau k..
baiklah, tempoh hari adi dah buat tutorial cara membentuk kening tanpa perlu mencukurnya... kali ni bersempena bulan ramadhan dan juga nak raya lagi sebulan..(mak oiih lame lagi tuh heee..) adie nak ajar cara make up bahagian mata dengan gaya yang cukup simple but nice~name solekan mata ni "a simple soket"..... heee...
bahan-bahannya : hanya memerlukan eyeshadow warna coklat terang dan gelap, hitam, putih, eyeliner, celak kening, mascara... heee x yah beli yang mahal2... beli yang murah tapi berkualiti je.. ala untuk dipakai suka2... actually adi xde kamera yang mahal2... pakai kamera hp je.
so, warna dan keadaan sebenar mungkin agak berbeza dengan dalam gambar.. apepon cube jela ye... heeee...

mata sebelum yang agak kuyu dan mempunyai kelopak mata yang kecil dan kening yang tidak dicukur..~
ruang mata dan kening agak rapat... jadi petua dari my sifu... "jangan menggunakan banyak warna melainkan ruang antara mata dengan kening luas barula nak gune 1000 colour pon voleyyy...." heee~
bentuk kening dahulu... actually tengah malas nak buat kening x kemas sangat yg ni... hehehehe so ok la tu... tapi nanti buatla lawo2 ye kening kamuuu~ tapi sebelum tu sapukan bedak keseluruh wajah anda dan di bahagian mata kesemuanya...~
after that~ ambil eyeshadow coklat dan buat seperti dibawah... heheheh....
ok ni keadaannya bila tutup mata yer~... gunekan warna coklat terang dan gelap.. buat tone warna dari gelap hingga terang sampai ke atas kening....(cube sampai dapat..kalo nak pandai) heee... x yah buat over2 ye... coz nak simple je... dan bile dah siap semua letakkan eyeshadow putih di bahagian tengah kelopak mata... cam di bawah...
ok ni la keadaan mata bila dibuka...
letakkan warna hitam sedikit sahaja... dan blandekan warnanya agar menjadi tone yang cantik sampai ke kening.. dan jangan lupa letak eyeliner kamu tu yeeee~
ok ni la keadaannya bila mata di tutup..~ pastu gunela eyeshadow putih utk highlight bawah kening tu.. sket je jangan terang sangat~ pastu letak mascara..
kalo nak hasil yang lagi dramatik, sapulah mascara tu berulang kali sehingga bulu mata anda menjadi lebat yer... heee... pastu letakkan celak putih dibawah mata dan celak hitam di bawahnya seperti gambar di bawah...
dan...... taraaaaaaaa!!! inilah hasilnya... simple, nice, dan sangat senang... heeee..
ok... mata yang kuyu tadi telah menjadi ceria!! hah! apa lagi!! jom berbuka!! eh silap jom MENCUBA!! hahahahahha selamat mencuba dan nantikan tutorial yang selanjutnya..~
(SEBELUM / SELEPAS)

Saturday, July 30, 2011

SALAM RAMADHAN AL~MUBARAK

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T
esok menjelang 1 ramadhan / 1 ogos, semua kaum muslimin dan muslimat di dunia ni akan berpuasa....
jadi adie ingin mengucapkan kepada semua pembaca dan visitor blog adie ni "SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN & SELAMAT BERPUASA".
gunakanlah kelebihan bulan ramadhan ini sebaik-baiknya kerana siapa tahu sama ada kita akan dapat menyambut ramadan yang akan datang atau tidak. itu semua terletak di tangan Allah S.W.T..
lakukanlah segala amal ibadah dengan ikhlas dan istiqamah kerana bulan ramadhan ni pahalanya lebih banyak kerana siapa tahu kita akan mendapat malam lailatur qadar yang merupakan malam yang menyamai ibadah seribu bulan...
jadi selamat beramal!! jangan ponteng puasa...
IKHLAS dari
~Adie Muslim'z Make Up Artist~ & ~ADIMUSLIM BRIDAL HOUSE~




Sunday, July 24, 2011

~AIDA ENGAGEMENT DAY~

make up for majlis pertunangan Aida
tarikh : 24/7/2011
lokasi : kampung melayu subang tambahan, shah alam
make up & hair do : adie

cam biasa, gambar di snap menggunakan hp kamera adi yang x lawo ni hehehe.. so kenala tunggu dari official fotografer ye kalo nak tgok yang lebih better.. hehehe jom layan gambar...

aida (before)
aida (after)





Wednesday, July 20, 2011

RAKAMAN MARI BERDANSA AIDILFITRI

Assalamualaikum semua!!
selamat Hari Raya Aidilfiti!! Opss.. terlebih plak.. hehehe bukan pe mood raya ni kemain lagi bila adi berada dalam rakaman MARI BERDANSA AIDILFITRI tempoh hari.. yela kan... puasa pon belum lagi ni kan plak nak berhari rayakan... hehehe.. ok la ok la... ni nak ceciter sket... adi & kak jannah team (credit to kak jannah & abg fisol) coz sudi menjemput adi buat make up untuk rakaman MBA ini yang akan berlangsung pada hari raya yang akan datang nanti di saluran Astro Ria.. temanya opcosla pasal rayakan... kali ni mari berdansa ni mempertemukan 2 program menari dari astro iaitu SEHATI BERDANSA + MARI MENARI maka jadila = MARI BERDANSA AIDILFITRI. so ape yang berlaku?? hahaha contest dari SB akan fight dengan contest MM. antara artis yang menyerikan majlis ni adalah amyza aznan, erra fazira, linda jasmin, awal ashaari, lisa surihani, sharifah shaira, shasha elite dan ramai lagi konklusinya.. saksikan sahaja ya nanti.. hehehe memang gamat dan menghiburkan... jom layan gambar..~

adi make up sikha (MM Aris).. konsep make up yang heavy untuk dancer~

make up : adie
hair do : eyoi adam

next make up for usher hadiah... make up & hair do by me.. hehehe
xtau nak buat ape rambutnya coz hanya berbekalkan pin, sikat, dan spray sahaja so jadilah seperti ini... rambut paras bahu tanpa menggunakan wig.


adie & eyoi adam (hairstylist team)
linda jasmin - make up dari mua tiar zainal
sharifah shairah - make up dari mua kak ayu..

amyza aznan - make up dari mua kak janah
shasha elite - make up dari mua kak janah

pasangan yang di mekap oleh mua su'aidi
sebelum balik~ hehehe

Friday, July 15, 2011

MAKE UP FOR FUN!!! EPISOD 2

kali ni adie main mekap2 untuk asah lagi dan lagi skill make up especially untuk kening yang tidak dicukur.. dalam pada masa yang sama adi boleh promote sekali baju-baju dari ADIMUSLIM BRIDAL HOUSE... thanks a lot kat Raja Dyana, Cleopatra dan Olivia kerana sudi menghabiskan masa untuk bermain mekap bersama-sama... hehehhee jom layan gambar..

make up & ikatan tudung : adie
model : raja dyana
fotografer : kelley, oly dan adie
busana & aksesori : ADIMUSLIM BRIDAL HOUSE

raja dyana (sebelum)
tengah set tudung hehehe... untuk baju pertama
taraaaaaa~ siap sudah!!









ni pulak untuk baju kedua...







dan baju yang ketiga... heheheh..~ melaram sakan.. nasib baik si raja dyana ni x kekok dengan kamera senang sket nak snap picture die.. hehehe ~