.::FoLLoW Me::.

.::Adie Muslim'z::.

Sunday, July 31, 2011

TUTORIAL MAKE UP (2)

hi semua...!!
selamat berpuasa! puasa x?? jangan x pose ye dosa besar!!! tuhan marah!!
ok, sebelum2 ni ramai yang inbox kat FB adie dan bertanyakan tentang class make up..
actually bukan adie x mo buat class... tapi memandangkan masa yang terlalu mencemburui dan adie terlalu busy (cewah~) jadi adie terpaksa tangguhkan class... ade tu ade.. tapi tunggu masa yang sesuai adi akan bagitau k..
baiklah, tempoh hari adi dah buat tutorial cara membentuk kening tanpa perlu mencukurnya... kali ni bersempena bulan ramadhan dan juga nak raya lagi sebulan..(mak oiih lame lagi tuh heee..) adie nak ajar cara make up bahagian mata dengan gaya yang cukup simple but nice~name solekan mata ni "a simple soket"..... heee...
bahan-bahannya : hanya memerlukan eyeshadow warna coklat terang dan gelap, hitam, putih, eyeliner, celak kening, mascara... heee x yah beli yang mahal2... beli yang murah tapi berkualiti je.. ala untuk dipakai suka2... actually adi xde kamera yang mahal2... pakai kamera hp je.
so, warna dan keadaan sebenar mungkin agak berbeza dengan dalam gambar.. apepon cube jela ye... heeee...

mata sebelum yang agak kuyu dan mempunyai kelopak mata yang kecil dan kening yang tidak dicukur..~
ruang mata dan kening agak rapat... jadi petua dari my sifu... "jangan menggunakan banyak warna melainkan ruang antara mata dengan kening luas barula nak gune 1000 colour pon voleyyy...." heee~
bentuk kening dahulu... actually tengah malas nak buat kening x kemas sangat yg ni... hehehehe so ok la tu... tapi nanti buatla lawo2 ye kening kamuuu~ tapi sebelum tu sapukan bedak keseluruh wajah anda dan di bahagian mata kesemuanya...~
after that~ ambil eyeshadow coklat dan buat seperti dibawah... heheheh....
ok ni keadaannya bila tutup mata yer~... gunekan warna coklat terang dan gelap.. buat tone warna dari gelap hingga terang sampai ke atas kening....(cube sampai dapat..kalo nak pandai) heee... x yah buat over2 ye... coz nak simple je... dan bile dah siap semua letakkan eyeshadow putih di bahagian tengah kelopak mata... cam di bawah...
ok ni la keadaan mata bila dibuka...
letakkan warna hitam sedikit sahaja... dan blandekan warnanya agar menjadi tone yang cantik sampai ke kening.. dan jangan lupa letak eyeliner kamu tu yeeee~
ok ni la keadaannya bila mata di tutup..~ pastu gunela eyeshadow putih utk highlight bawah kening tu.. sket je jangan terang sangat~ pastu letak mascara..
kalo nak hasil yang lagi dramatik, sapulah mascara tu berulang kali sehingga bulu mata anda menjadi lebat yer... heee... pastu letakkan celak putih dibawah mata dan celak hitam di bawahnya seperti gambar di bawah...
dan...... taraaaaaaaa!!! inilah hasilnya... simple, nice, dan sangat senang... heeee..
ok... mata yang kuyu tadi telah menjadi ceria!! hah! apa lagi!! jom berbuka!! eh silap jom MENCUBA!! hahahahahha selamat mencuba dan nantikan tutorial yang selanjutnya..~
(SEBELUM / SELEPAS)

No comments: